Η επικοινωνία με τα παιδιά μας είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη δημιουργία μιας υγιούς σχέσης μεταξύ γονέα και παιδιού. Εντούτοις, δεν είναι λίγοι οι γονείς που αναφέρουν ότι έχουν εσωστρεφή και «κλειστά» παιδιά και δεν μοιράζονται τίποτα με τους γονείς τους.
Υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να μιλήσουν ανοιχτά και ειλικρινά μαζί σας:
- Δείξτε τι θα πει στην πράξη ειλικρίνεια κι ανεκτικότητα: Κάντε τα παιδιά σας να αισθανθούν άνετα να σας μιλήσουν για οποιοδήποτε θέμα, χωρίς τον φόβο της κριτικής ή της κατακραυγής. Ακούστε δίχως να καταλήγετε σε φωνές ή απειλές ό,τι κι αν είναι αυτό που ακούσατε! Η ψυχραιμία σας θα αποβεί σωτήρια! Νιώστε λίγο την αγωνία τους και μην τα γεμίζετε με λανθασμένες ή ξεπερασμένα πιστεύω.
- Ακούστε προσεκτικά: Δώστε προσοχή σε ό,τι λένε τα παιδιά σας χωρίς να διακόπτετε ή να κρίνετε. Η αίσθηση της ενεργητικής ακρόασης ενθαρρύνει τα παιδιά να μιλήσουν ανοιχτά.
- Στηρίξτε τα συναισθήματά τους: Δείξτε συμπόνια και κατανόηση στα συναισθήματα και τις ανησυχίες των παιδιών σας. Αν εκφράσουν αρνητικά συναισθήματα, βοηθήστε τα να τα αντιμετωπίσουν με θετικό τρόπο. Κάθε συναίσθημα είναι ευπρόδεκτο, αρκεί να εκφράζεται και να καταλήγει σε υγιείς σκέψεις.
- Δείξτε το παράδειγμα: Μιλήστε ανοιχτά και ειλικρινά με τα παιδιά σας. Αν αντιμετωπίζετε εσείς κάποιο πρόβλημα, μπορείτε να μοιραστείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας με αυτά. Μιλήστε τους κατανοητά αλλά ανοιχτά. Μην τους συμπεριφέρεστε σαν «αιώνια μωρά». Συζητήστε λύσεις κι εναλλακτικές προτάσεις στα δικά σας προβλήματα. Έτσι θα τους διδάξετε τι θα πει μοίρασμα και λήψη αποφάσεων.
- Δημιουργήστε ένα ασφαλές περιβάλλον: Καθιερώστε μια ανοιχτή πολιτική επικοινωνίας στο σπίτι, όπου τα παιδιά να νιώθουν ελεύθερα να εκφράσουν τις σκέψεις τους χωρίς να φοβούνται τις κυρώσεις ή την κριτική.
Ως γονείς, ας θυμόμαστε ότι η ενεργητική ακρόαση αναφέρεται σε έναν τρόπο ακρόασης που εστιάζει στην πλήρη αφομοίωση του περιεχομένου που λέει ο άλλος, συμπεριλαμβανομένων των συναισθημάτων και των αναγκών του. Κατά την ενεργητική ακρόαση, ο ακροατής δεν απλώς ακούει τις λέξεις που λέει ο άλλος, αλλά επικεντρώνεται στο να κατανοήσει την πραγματική σημασία και τα συναισθήματα που συνοδεύουν αυτά τα λεγόμενα. Ο ενεργητικός ακροατής, άρα ο γονέας, δεν απλώς περιμένει τη σειρά του να μιλήσει, αλλά δείχνει ενδιαφέρον, ανταποκρίνεται με αντίστοιχα σημάδια (όπως νεύματα του κεφαλιού, επιβεβαιώσεις κλπ.), και συχνά θέτει ερωτήσεις που ενισχύουν την κατανόηση και την επικοινωνία.
Η ενεργητική ακρόαση είναι σημαντική σε κάθε είδους επικοινωνία, ειδικά σε σχέσεις όπως οι φιλικές, οι οικογενειακές ή οι εργασιακές, όπου η αμοιβαία κατανόηση και σεβασμός είναι κρίσιμοι παράγοντες.
Αξίζει κανείς να την καλλιεργήσει γιατί σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, τα παιδιά μας έχουν ανάγκη από γονείς – στυλοβάτες που θα τα αποδέχονται, θα τα στηρίζουν και θα καθοδηγούν με υγιή τρόπο τις επιλογές τους.