Ως γονείς, έχετε μόλις λάβει την επίσημη διάγνωση ότι το παιδί σας αντιμετωπίζει Μαθησιακές Δυσκολίες; Ήδη βρίσκεστε μπροστά σε πολλά διλλήματα και σκέψεις; Η αλήθεια είναι ότι η επίσημη διάγνωση μπορεί- αρχικά- να μοιάζει αποθαρρυντική αλλά πλέον μπορείτε να σχεδιάσετε ένα λαμπρό μέλλον για το παιδί σας. Σκεφτείτε πόσοι επιτυχημένοι άνθρωποι, ανά τον πλανήτη, αντιμετώπιζαν τις ίδιες δυσκολίες! Ενδεικτικά αναφέρονται οι Daniel Radcliffe, Steven Spielberg, Justin Timberlake, Cher, Jamie Oliver, Pablo Picasso, Einstein και πόσοι άλλοι! Σκεφτείτε ότι μπορείτε να επιλέξετε για το παιδί σας τι είναι αυτό που θα το κάνει να διαπρέψει και τι είναι αυτό που ταιριάζει σε εκείνο, προκειμένου να μην έχουμε φαινόμενα που απλά οι γονείς θα πιέζουν ένα παιδί κι εκείνο θα βιώνει διαρκή συναισθήματα αποτυχίας λόγω των δυσκολιών του.

  1. Αρχικά, οι γονείς θα πρέπει να ενημερωθούν για την διάγνωση που έχουν λάβει. Τι είναι οι ΜΔ και τι δεν είναι; Μάθετε πως λειτουργεί ένα παιδί με ΜΔ. Συζητήστε με το παιδί σας πως βιώνει όλη αυτή την κατάσταση. Μπορεί να σας μεταφέρει καταστάσεις και σκέψεις που δεν φαντάζεστε καν!
  2. Συζητήστε με ειδικούς τις τεχνικές και τους τρόπους παρέμβασης στο σχολείο, στο φροντιστήριο, στο σπίτι. Ψυχολόγοι, ειδικοί παιδαγωγοί, αναπτυξιολόγοι, λογοθεραπευτές μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτό.
  3. Αναζητήστε εγκαίρως τα άτομα που θα σταθούν στο πλευρό του παιδιού σας. Ζητήστε συστάσεις, δείτε εσείς οι ίδιοι τα προσόντα και το υλικό τους, εμπιστευτείτε το παιδί σας και τη γνώμη του για τις πρώτες επαφές τους.
  4. Εάν ήδη συνεργάζεστε με εκπαιδευτικούς (φροντιστήριο, ιδιαίτερα μαθήματα) ενημερώστε για τη διάγνωση, ρωτήστε τους εκείνοι τι παρατηρούν και ρωτήστε κατά πόσο είναι σε θέση να βοηθήσουν επαρκώς το παιδί σας. ΠΟΤΕ μην θεωρήσετε ότι μια απλή «έκπτωση» στην ύλη αποτελεί ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ! Η διαφοροποιημένη προσέγγιση / διδασκαλία έχει αρχές κι αυτές θα πρέπει να αναζητήσετε.
  5. Ενημερωθείτε για τις τεχνικές βοήθειας και παρέμβασης στο σπίτι. Πως θα πρέπει να οργανωθεί ο χώρος μελέτης, τι πρέπει να ζητάτε και τι όχι, πως θα διαχειριστείτε εσείς οι ίδιοι μια δύσκολη κατάσταση;
  6. Μην παραλείπετε να υπενθυμίζετε πάντα στο παιδί σας ότι καμία διάγνωση δεν το καθορίζει ως άνθρωπο! Δειξ’ τε του πόσο πολύ αξίζει για εσάς και για την κοινωνία στην οποία μεγαλώνει. Αναδείξ’ τε τα ταλέντα του όπως κι αν λέγονται αυτά … ζωγραφική, χορός, μουσική. Μην ξεχνάτε ότι το παιδί σας δυσκολεύεται και ό,τι μικρό κάνει, αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προς την εξέλιξη του! Γίνετε ο πιο μεγάλος θαυμαστής του και ποτέ δεν θα χάσετε! Αυτό που θέλουμε είναι ένα παιδί υγιές και ισορροπημένο και όχι ένα παιδί που θα αρρωσταίνει από τις όποιες αποτυχίες του. Επικεντρωθείτε στα δυνατά σημεία του παιδιού σας και θα το δείτε να προοδεύει με τη βοήθεια σας αλλά και τη βοήθεια των ειδικών που θα έχετε στο πλάι του.
  7. Ποτέ μην επιτρέψετε, ως γονείς, αυτή η διάγνωση να αποτελέσει δικαιολογία και «σημαία» για όλα. Άλλωστε ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ οι ΜΔ δεν σχετίζονται με τον βαθμό ευφυΐας του παιδιού σας. Εντούτοις, τα παιδιά, πολλές φορές, είναι χειριστικά και πιθανόν να την χρησιμοποιήσουν για να αποφύγουν εργασίες, επίπληξη κτλ. Μιλήστε με τους ειδικούς και ενημερωθείτε για τον τρόπο διαχείρισης μια ανάλογης κατάστασης.


Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν είστε μόνοι σε όλη αυτή τη νέα πραγματικότητα. Υπάρχουν άνθρωποι ικανοί να σας βοηθήσουν, να σας ακούσουν, να σας καθοδηγήσουν. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας αλλά κι εκείνους που θα δουλέψουν με το παιδί σας.