Ήρθε το καλοκαιράκι! Τέλος τα μαθήματα, τέλος τα διαγωνίσματα και τα άγχη! Τώρα διαβάζουμε γιατί το θέλουμε, χωρίς πίεση, χωρίς αξιολογήσεις! Διαβάζουμε γιατί αγαπάμε τη γνώση! Δεν θα ήταν υπέροχο να γνωρίσουμε μεγάλες εκπαιδευτικές μορφές που μνημονεύονται και θα μνημονεύονται όσα χρόνια κι αν περάσουν;

Anne Sullivan (1866 – 1936)

Η Αν Σάλλιβαν υπήρξε η δασκάλα της τυφλής και κωφής Έλεν Κέλλερ. Προσελήφθη σε ηλικία, μόλις, 20 ετών αφού είχε υπάρξει και η ίδια τυφλή τα πρώτα χρόνια της ζωής της. Ευτυχώς για εκείνη, η όραση της αποκαταστάθηκε λίγο πριν αναλάβει την Κέλλερ. Σπούδασε Μαθηματικά, Επιστήμες και Ιστορία αλλά και τη γραφή Braille στο ίδρυμα Perkins στο οποίο σπούδαζαν τυφλοί. Την επαφή με την οικογένεια της Κέλλερ έκανε ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, ο γνωστός σε όλους μας εφευρέτης του τηλεφώνου. Η φιλία των δύο κοριτσιών κράτησε σχεδόν 50 χρόνια. Η Σάλιβαν είχε «καταφέρει» λόγω της δικής της εμπειρίας να καταλάβει αλλά και να «διεισδύσει» στον κόσμο της Κέλλερ.

Η Σάλλιβαν ξεκίνησε να διδάσκει την Κέλλερ όταν εκείνη ήταν μόλις 7 ετών. Δίδασκε στη νοηματική λέξεις τις οποίες σχημάτιζε στην παλάμη της Κέλλερ. Επιπλέον, ήθελε να την κάνει κάθε λέξη που διδάσκεται να ταυτίζεται με ένα αντικείμενο. Έτσι έμαθε τη λέξη «κούκλα» αφού είχε λάβει ως δώρο μια κούκλα, τη λέξη «νερό» αφού είχε βάλει το χέρι της κάτω από το τρεχούμενο νερό. Η Έλενα αντιδρούσε έντονα με της μεθόδους της Ανν διότι της ήταν δύσκολο να αντιληφθεί ότι υπήρχε μια λέξη για κάθε αντικείμενο. Τότε ήταν που η Ανν αποφάσισε να μεταφερθούν σε μια καλύβα μέσα στο κτήμα για να είναι οι δυο τους απομονωμένες αλλά κι αφοσοιωμένες στο μάθημά τους. Πράγματι, στο επόμενο 6μηνο, η Σάλλιβαν –με ιώβεια υπομονή – είχε διδάξει στην Κέλλερ 625 λέξεις, την προπαίδεια και την γραφή Braille! Το αποκορύφωμα αυτής της εκπαίδευσης είναι ότι κατάφερε την Κέλλερ να γίνει διάσημη συγγραφέας, λέκτορας και ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αργότερα η Έλεν θα πει για την δασκάλα της την Ανν: «Η Miss Sullivan μ’ αγκάλιασε τρυφερά και συλλάβισε στο χέρι μου, «αγαπώ την Helen». «-Τι είναι αγάπη;», ρώτησα. Μ’ έσφιξε πιο σφιχτά πάνω της και είπε: «Είναι εδώ». Πήρε το χέρι μου και τ’ ακούμπησε πάνω στην καρδιά μου. Εγώ πρώτη συνειδητοποιούσα τους χτύπους της καρδιάς μου».

Η Έλεν πέθανε στον ύπνο της το 1968 και οι στάχτες της τοποθετήθηκαν δίπλα στις στάχτες της Ανν Σάλιβαν. Η Ανν ήταν η πρώτη γυναίκα που τάφηκε στο Washington National Cathedral, ως αναγνώριση του παιδαγωγικού της έργου. Η Ανν απέδειξε έμπρακτα ότι ο καλός παιδαγωγός μπορεί κυριολεκτικά να κάνει αλλάξει τις ζωές των μαθητών του. Δεν πρέπει, λοιπόν, να μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η διασημότερη από τις ταινίες που αφορά τις δυο γυναίκες ονομάζεται «The miracle worker» (Η Θαυματοποιός).