Πολλές οικογένειες με παιδιά τα οποία έχουν διάγνωση ΔΕΠ ή ΔΕΠΥ αισθάνονται απογοήτευση, άγχος, αναζητούν λύσεις για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε μία δύσκολη καθημερινότητα. Συχνά, δε, μας μεταφέρουν ότι ζουν μια πολύ δύσκολη και απρόβλεπτη καθημερινότητα. Η πράξη δείχνει πως χρειάζεται πολλή υπομονή, πρόγραμμα, όρια και σαφείς στόχοι. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή που θα βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση κάποιων συμπεριφορών, αλλά υπάρχουν «κόλπα» τα οποία λειτουργούν καλά με όλα τα παιδιά και τις οικογένειες τους.

Είναι πολύ σημαντικό να θυμούνται οι γονείς ότι αυτό που μπορεί να λειτουργεί με ένα παιδί, δεν θα λειτουργεί με έναν έφηβο και το αντίθετο. Η προσαρμογή μιας ορθής τεχνικής είναι ό,τι πιο σημαντικό. Να θυμάστε ότι:
• Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να υπάρχει μια σταθερή καθημερινότητα. Οι αλλαγές μπορεί να φέρουν αποδιοργάνωση.
• Δίνετε την όποια οδηγία προτού ξεκινήσει μια δραστηριότητα. Η οδηγία θα πρέπει να είναι σαφής και σύντομη κι όχι υπό τη μορφή διάλεξης.
• Δηλώστε με ξεκάθαρο τρόπο τι ακριβώς περιμένετε από το παιδί σας.
• Προτού συμβεί μια αλλαγή την οποία εσείς γνωρίζετε, ενημερώστε το παιδί με τον τρόπο που αρμόζει στην ηλικία του.
• Εάν μια δραστηριότητα σας μοιάζει περίπλοκη, θα πρέπει να την «σπάσετε» σε μικρά και επιτεύξιμα βήματα.
• Εάν το παιδί σας ξεπεράσει τα όρια, δεν θα πρέπει να το προσβάλλετε μπροστά σε φίλους. Ένα απαλό άγγιγμα ή ένα βλέμμα υπενθύμισης είναι ό,τι χρειάζεται για να επανέλθει.
• Κατασκευάστε μαζί με το παιδί έναν πίνακα επιβράβευσης των προσπαθειών του σε όσα εσείς θεωρείτε σημαντικά πχ. σχολείο, διάβασμα, καθαριότητα, ατομική υγιεινή κτλ.
• Ενθαρρύνετε τη λήψη αποφάσεων. Είναι σημαντικό το παιδί να αναλαμβάνει την ευθύνη των αποφάσεων αλλά και των πράξεων του. Για παράδειγμα, θα ήταν πολύ σημαντικό για έναν έφηβο με ΔΕΠΥ να φροντίσει τα υλικά μιας συνταγής που του αρέσει. Εάν κάτι ξεχάσει, θα το αντιληφθεί μόνος και θα αλλάξει τη στάση του την επόμενη φορά.

Αξίζει να θυμάστε ότι οι λέξεις ΣΥΝΕΠΕΙΑ, ΑΠΟΔΟΧΗ, ΟΡΙΑ, ΑΓΑΠΗ είναι οι βασικότερες. Θα δημιουργήσουν στο παιδί σας το αίσθημα ασφάλειας αλλά και δύναμης που τόσο έχει ανάγκη! Ο δρόμος δεν είναι εύκολος αλλά στο τέλος του θα σας ανταμείψει 100%. Η ανταμοιβή σας για τη συνέπεια και την αγάπη σας, θα είναι η ομαλή ανάπτυξή του αλλά και το λαμπρό του μέλλον!